Wat is dat eigenlijk?
Inclusief spelen betekent dat iedereen samen kan spelen. Óók kinderen met beperkingen. Ze zitten bijvoorbeeld in een rolstoel. Of ze hebben een beperking die je niet kan zien. Ze zijn bijvoorbeeld doof of blind of hebben iets anders. Maar die beperking is er wel en maakt buitenspelen vaak moeilijk.
De speeltuin wil graag een plek zijn waar iedereen samen buiten kan spelen. Een inclusieve speeltuin dus.
Hoe inclusief zijn we?
Voordat we gingen bouwen, had onze natuurspeeltuinontwerpster Suzanne van Ginneken al goed nagedacht. Zo liet ze toestellen plaatsen die ook leuk zijn voor kinderen met beperkingen. Ze ontwierp speelelementen met vlakke ondergronden en genoeg handgrepen. Ze liet veel ruimte over tussen de toestellen en andere elementen van de speeltuin voor betere toegang.
Hieronder zie je een paar voorbeelden van inclusief spel:
De modderkeuken
Daar kun je heerlijk samen spelen met andere kinderen. Zó maak je snel nieuwe vrienden!
Door veel ruimte om de keuken heen, kun je makkelijk met je rolstoel aanschuiven.
Zand en water vind je zó aan de vijver of aan de waterpomp naast de keuken.
Wilgentunnel
Je stiekem verstoppen? Of even lekker afkoelen in de schaduw van de wilgenblaadjes. Deze tunnel is nét even iets anders.
Waterspel
In deze natuurspeeltuin kan en mag iedereen met water spelen. Het is daarom een inclusief spel.
De waterval zet je zelf aan met een knop. Je mag er zo vaak onder staan als je wil (en mag van je ouders).
De vijver heeft een diep maar ook ondiep gedeelte, waar kleintjes veilig kunnen spelen. Je kan er als ouder snel bij zijn.
De zandbanken zijn vlak en goed begaanbaar. Ook voor kinderen die moeilijk evenwicht bewaren.
Trampoline
De trampoline en duikelrekken hebben een vlakke meegevende ondergrond.
De trampoline heeft een lage instap. Geschikt voor rolstoelen en ouders die hun kinderen moeten bijstaan.
Nestschommel
Daar kan echt iedereen op… die durft!
MIVA toilet (mindervaliden wc)
In de speeltuin hebben we 2 wc’s. 1 gewone naast de ingang van de kiosk. En een MIVA toilet (mindervaliden wc) onder de grote kap naast de kiosk. Daar blijf je droog als het regent.
Onze wc’s zijn elke dag open van 9 – 18.00 uur.
Ook wandelaars van het Singelpark mogen onze wc’s gebruiken. Maar laat de wc’s schoon achter! Of meld het bij de beheerder als ze vies zijn.
Invaliden parkeerplek
Er zijn 3 invaliden parkeerplekken voor kaarthouders: De 1ste is direct bij de ingang van het Lakenplein aan de Oosterkerkstraat. De 2e is op het Kaarsenmakersplein. En de 3e aan de Rijnbrug op de Utrechtse Veer.
Gewone parkeerplekken zijn ook te vinden in de parkeergarage van de Meelfabriek, parkeergarage van de Albert Heijn op Hooigracht 85 of op de parkeerplaats van het Kaarsenmakersplein.
Mogen hulphonden in de speeltuin komen?
Ja. Hulphonden mogen in de speeltuin. Hebben ze een speciaal jasje of tuigje om met hulphond of assistentiehond erop? Dat is fijn. Dan herkent de beheerder ze makkelijker.
Is je hond geen hulphond? Dan mag deze niet in de speeltuin.
Lees in onze samenspeelbelofte hoe wij een speeltuin willen zijn, waar iedereen samen kan spelen. Ook kinderen met een beperking.
Deze belofte doen we samen met Jantje Beton, Stichting het Gehandicapte Kind en het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport aan alle kinderen en hun ouders.