Wat vind je in de speeltuin

Natuurlijk spelen

In inclusieve natuurspeeltuin de Doorbraak vind je een heleboel fijne dingen om te doen. Er is veel zand om in te graven, een ondiepe speelvijver om lekker in rond te spatten, modder om in te wroeten, hout om mee te bouwen, wilgentunnels en bosjes om in te verstoppen en heuvels en stenen om lekker op te klimmen. Er is zelfs een waterval als je echt nat wil worden!

Mag ik het water in?

Ons speelwater in de vijver en waterval is grondwater wat uit een bron diep onder de grond wordt opgepompt. Dit is doorstromend water en wordt bovendien door de gemeente regelmatig gecontroleerd op waterkwaliteit. Hiermee minimaliseren we de kans op blauwalgen. Je kinderen kunnen er daarom veilig in spelen tenzij anders wordt aangegeven. De speelvijver is onderverdeeld in ondiep (ongeveer 15cm) en iets dieper (ongeveer 40cm) water. In het diepere gedeelte mag je spelen als je een zwemdiploma hebt of onder ouderlijk toezicht.

Speeltoestellen

Naast alle natuurlijke speelelementen, zijn er ook schommels, een klimblok, duikelrekken, een zwier- en draaitoestel, een trampoline, glijbanen, een modderkeuken, moddervarken, houten speelkrokodil, houten hutten, ondergrondse tunnels, blote voetenpaden, waterpompen en een zandbak voor peuters die ’s nachts wordt afgedekt.

Picknicktafels

In de speeltuin zijn meerdere zitbankjes en picknicktafels waar je met je kinderen kan zitten eten en drinken. Sommige hiervan kunnen geboekt worden voor kinderfeestjes. Ruim afval op en doe ze in de vuilnisbakken in de speeltuin.

Kiosk

De portiersloge is ook gelijk een kiosk waar je koffie, thee, limonade en ijsjes kan kopen. Je kan met pin of QR-code betalen, nu liever niet met contanten vanwege coronamaatregelen. De kiosk is open als de beheerder er is (ma – vr) of als er een vrijwilliger of bestuurslid beschikbaar is (weekend).

Toilet

De toiletten zijn open wanneer er een beheerder is (ma – vrij), of als er een vrijwilliger of bestuurslid beschikbaar is (weekend). De toiletten kosten 50c per gebruik maar zijn gratis voor leden. Meld je gratis aan voor lidmaatschap. Je kan met pin of QR-code betalen, nu liever niet met contanten vanwege coronamaatregelen. Houd de wc en wasbakken schoon of zeg het tegen de beheerder als ze vies zijn.

Minibieb

Onder de overkapping van de portiersloge staat een minibieb. Je mag er gratis boeken lenen maar ook boeken in leggen die je zelf niet meer leest. Tekst en plaatjes van die boeken moeten ook geschikt zijn voor jonge lezers. We zijn ook aangemeld bij minibieb.nl. Op deze website kun je andere minibiebs in je eigen woonplaats vinden en daarmee het lezen bevorderen van je kinderen!

Bijtjes

Bij flora hoort ook fauna en dat zie je ook. Aan de natte zand-oevers van de speelvijver zitten namelijk soms bijen in het zand.

Wat doen ze daar? Ze drinken! Ook bijen hebben in de zomer dorst en drinken daarom graag een slokje water.

Zijn ze gevaarlijk? Als jij ze met rust laat, dan laten ze jou ook met rust. Want een bij prikt alleen wanneer ze zich moet verdedigen. Maar dan laat haar angel los en sterft ze. Dat weet een bij heel goed, dus ze prikt alleen maar als het echt moet. Nooit zomaar!

We controleren regelmatig op bijennesten op het speelterrein. Maar als er een nest is, dan komt een imker die graag weghalen om ze een nieuw huisje te geven, ver weg van de speeltuin. We houden het in de gaten.

Vertel je aan je kinderen om niet op de bijen te stappen?