Wat vind je in de speeltuin

Natuurlijk spelen

In inclusieve natuurspeeltuin de Doorbraak vind je een heleboel fijne dingen om te doen. Er is veel zand om in te graven, een ondiepe speelvijver om lekker in rond te spatten, modder om in te wroeten, hout om mee te bouwen, wilgentunnels en bosjes om in te verstoppen en heuvels en stenen om lekker op te klimmen. Er is zelfs een waterval als je echt nat wil worden!

Mag ik het water in?

Ons speelwater in de vijver en waterval is grondwater wat we diep onder de grond uit een bron pompen. We gebruiken stromend water waarvan de gemeente vaak de kwaliteit controleert. Hiermee willen we de kans op blauwalgen verkleinen. Je kinderen kunnen daarom veilig in het water spelen behalve als we zeggen dat het niet kan. De speelvijver heeft 2 delen. 1 deel is ondiep, ongeveer 15cm. Het ander deel is iets dieper, ongeveer 40cm. In het diepere gedeelte mag je spelen als je een zwemdiploma hebt of als je ouders goed op je letten.

Speeltoestellen

Naast alle natuurlijke dingen, zijn er ook schommels, een klimblok, duikelrekken, een zwier- en draaitoestel, een trampoline, glijbanen, een modderkeuken, moddervarken, een houten speelkrokodil, houten hutten, ondergrondse tunnels, blote voetenpaden, waterpompen en een zandbak voor peuters die we ’s nachts afdekken. 

Picknicktafels

In de speeltuin zijn meerdere bankjes en picknicktafels waar je met je kinderen kan zitten eten en drinken. Sommige hiervan kun je huren voor kinderfeestjes. Ruim afval op en doe ze in de vuilnisbakken in de speeltuin.

Kiosk

Het hokje voor de beheerder is ook een kiosk waar je koffie, thee, limonade en ijsjes kan kopen. Je kan met pin of QR-code betalen. De kiosk is open als de beheerder er is (maandag – vrijdag). Op zaterdagen, zondagen en feestdagen en vakanties is de kiosk alleen open als er een vrijwilliger of bestuurslid kan komen werken. 

WC

De wc’s zijn elke dag open van 9.00 – 18.00 uur. We hebben 1 gewone wc en 1 mindervaliden wc. Houd de wc’s schoon. Of zeg het tegen de beheerder als ze vies zijn.

Minibieb

Onder de grote kap naast het hokje van de beheerder staat er een minibieb. Je mag er gratis boeken lenen maar ook boeken in leggen die je zelf niet meer leest. De teksten en plaatjes van die boeken moeten ook passen bij jonge lezers. Onze speeltuin staat op minibieb.nl. Op deze website kun je andere minibiebs in je eigen woonplaats vinden. Door meer boeken te lezen met je kinderen leer je ze beter lezen!  

Bijtjes

Bij de natuur horen ook beestjes en die heb je ook in de natuurspeeltuin. In het natte zand aan de oevers van de speelvijver zitten er soms bijen.
 
Wat doen ze daar? Ze drinken! Ook bijen hebben in de zomer dorst en drinken daarom graag een slokje water.
 
Zijn ze gevaarlijk? Als jij ze met rust laat, dan laten ze jou ook met rust. Want een bij prikt alleen wanneer ze bang is of als je haar pijn doet. Maar dan laat haar angel los en dan gaat ze dood. Dat weet een bij heel goed, dus ze prikt alleen maar als het echt moet. Nooit zomaar!
 
We kijken vaak of er bijennesten zijn op in de speeltuin. Als we een nest zien, dan laten we een imker komen. Die komt het nest graag weghalen om de bijen een nieuw huisje te geven, ver weg van de speeltuin. 
 
Vertel je aan je kinderen om de bijen niet aan te raken en niet op de bijen te stappen?