De natuurspeeltuin

Speeltuin de Doorbraak is een nieuwe inclusieve natuurspeeltuin geworden! Het is nu onderdeel van het nieuwe Lakenpark op de route van het Leidse Singelpark. We waren in september 2020 begonnen met de werkzaamheden en eindigden met de verbouwing in juni 2021. Op woensdag 9 juni was dan eindelijk zo ver: Speeltuin de Doorbraak mocht weer open!

Waarom een nieuwe speeltuin?

De herinrichting van de speeltuin was hard nodig. Veel speeltoestellen waren verouderd en aan vervanging toe. Maar in plaats van de klassieke inrichting willen we iets bouwen wat uniek is voor de binnenstad van Leiden: een groene parkachtige natuurspeeltuin met veel duurzame inheemse planten, een speelvijver en spannende natuurlijke speelelementen. Ook willen we de speeltuin inclusief maken zodat kinderen met beperkingen er ook fijn kunnen spelen.

basisontwerp van de nieuwe natuurspeeltuin

Kinderen en buren denken mee

Voor de nieuwe speeltuin hadden we natuurspeeltuinenontwerpster Suzanne van Ginneken gevraagd. In de zomer van 2019 nodigden we buurtouders en hun kinderen in Leiden uit om tijdens een inloopmiddag mee te denken en mee te tekenen aan een prachtig nieuw speeltuinontwerp. Een heleboel leuke ideeën van de kinderen waren toen meegenomen in een voorlopig ontwerp wat in december 2019 was goedgekeurd als gemeentelijke basisplan.

Pluspakket

Naast het gemeentelijk basisplan willen we er nog een extra schepje bovenop doen door fondsen te werven voor een pluspakket.

Het pluspakket bestaat uit extra natuurlijke spelelementen bovenop het basisontwerp. Maar het pluspakket is ook nodig om speeltoestellen te vervangen die de keuring niet hebben gehaald. Het piratenschip is bijvoorbeeld al verwijderd maar we krijgen er geen automatische vervanging voor terug met dezelfde fantasierijke speelwaarde.

Óók willen we meer inclusief spel voor kinderen met beperkingen mogelijk maken. Zo willen we heel graag een invalidentoilet. En meer rolstoeltoegankelijke speelelementen. Daarvoor is echter geld nodig. Dit geld moet vanuit subsidies en donaties van buitenaf komen.

Wat hebben we al bereikt?

Na ruim een jaar intensieve fondsenwerving van begin 2020 tot op heden, hebben we met succes enkele elementen van het pluspakket weten waar te maken. Deze zijn meegenomen in de uitvoering van de verbouwing, op tijd voor de heropening in juni 2021. De behaalde pluselementen zijn een T-tunnel met extra tunnels, een ondergrondse hut, een modderkeuken, met de hand gemaakte houten moddervarken en krokodil, wateroversteek, waterloop met pomp, duikelrekondergrond en een huis-om-boom.

Doneer voor het pluspakket

We hebben alleen nog niet genoeg steun om alle pluselementen te kunnen uitvoeren. Daarbij hebben we meer hulp nodig van het publiek, fondsen en stichtingen. Doneer daarom ruimhartig via de groene knop onderaan deze pagina. Als je een bedrijf of organisatie bent en ons graag wilt steunen, stuur ons dan een mail via info@svdedoorbraak.nl om een donatiebestemming te bespreken.

Wenslijstje

Hieronder is het lijstje van pluselementen die de nieuwe natuurspeeltuin nog nodig heeft en waar je ons in kan steunen via donaties of samenwerkingen:

♥ invalidentoilet
♥ meer aanpassingen voor kinderen met beperkingen
♥ extra speelelementen zoals een boomhut, wedstrijdvlotten, stuitergras, drijvende tuinen
♥ uitvoering van leerzame projecten over dieren, planten en de natuur voor kinderen en hun ouders
♥ steun voor bestaande én nieuwe activiteiten, zoals modderdag, Paaseieren zoeken, Sint Pannenkoek, Fields of Wonder en nog veel meer

Maak het pluspakket mogelijk. Steun ons via deze donatieknop!