De natuurspeeltuin

Speeltuin de Doorbraak wordt een nieuwe groene natuurspeeltuin! Het zal binnen het toekomstige Lakenpark komen te liggen op de route van het Leidse Singelpark. We verwachten na de zomer van 2020 te starten met bouwen en medio 2021 de nieuwe natuurspeeltuin op te leveren.

Waarom een nieuwe speeltuin?

De herinrichting van de Speeltuin is hard nodig. Veel speeltoestellen zijn verouderd en aan vervanging toe. Maar in plaats van de klassieke inrichting willen we iets bouwen wat uniek is voor de binnenstad van Leiden: een groene parkachtige speeltuin met veel duurzame inheemse planten, een speelvijver en spannende natuurlijke speelelementen.

basisontwerp van de nieuwe natuurspeeltuin
basisontwerp van de nieuwe natuurspeeltuin

Kinderen en buren denken mee

Voor de nieuwe speeltuin hadden we natuurspeeltuinenontwerpster Suzanne van Ginneken uitgenodigd voor een nieuw ontwerp. Kinderen en hun ouders en buurtbewoners in Leiden hebben tijdens een inloopmiddag mee kunnen denken en tekenen aan een prachtig nieuw speeltuinontwerp. Een heleboel leuke ideeën van de kinderen zijn toen meegenomen in een voorlopig ontwerp wat is goedgekeurd als gemeentelijke basisplan in december 2019.

Pluspakket

Naast het gemeentelijk basisplan willen we er nog een extra schepje bovenop doen door fondsen te werven voor een pluspakket.

Het pluspakket bestaat uit extra natuurlijke spelelementen bovenop het basisontwerp. Maar het pluspakket is ook nodig om speeltoestellen te vervangen die de keuring niet hebben gehaald. Het piratenschip bijvoorbeeld wordt verwijderd maar we krijgen er geen automatische vervanging voor terug met dezelfde fantasierijke speelwaarde.

Ook willen we meer inclusief spel voor kinderen met beperkingen mogelijk maken. Zo willen we heel graag een invalidentoilet. En meer rolstoeltoegankelijke speelelementen. Daarvoor is echter geld nodig. Dit geld moet vanuit subsidies en donaties van buitenaf komen.

Wenslijstje

♥ Extra speelelementen, zoals een boomhut, wedstrijdvlotten, stuitergras, drijvende tuinen, een modderkeuken
♥ steun voor aanpassingen voor kinderen met beperkingen
♥ leerzame projecten over dieren, planten en de natuur voor kinderen en hun ouders
♥ steun voor bestaande én nieuwe activiteiten, zoals modderdag, Paaseieren zoeken, Sint Pannenkoek, Fields of Wonder en nog veel meer

 

Maak het pluspakket mogelijk. Steun ons via deze donatieknop!