De natuurspeeltuin

Speeltuin de Doorbraak is een nieuwe inclusieve natuurspeeltuin geworden! Het is nu deel geworden van het nieuwe Lakenpark op de route van het Leidse Singelpark. We waren in september 2020 begonnen met de verbouwing en waren klaar in juni 2021. Op woensdag 9 juni was dan eindelijk zo ver. De speeltuin mocht weer open!

Waarom een nieuwe speeltuin?

De indeling van de speeltuin moest echt veranderen. Veel speeltoestellen waren te oud en moesten we daarom vernieuwen. Maar in plaats van de oude indeling wilden we iets bouwen wat uniek is voor de binnenstad van Leiden. Een groene natuurspeeltuin met veel duurzame planten die hier goed kunnen groeien. Een speelvijver en spannende natuurlijke speelelementen. Ook wilden we de speeltuin inclusief maken zodat kinderen met beperkingen er ook fijn kunnen spelen. 

basisontwerp van de nieuwe natuurspeeltuinbasisontwerp van de nieuwe natuurspeeltuin

Kinderen en buren denken mee

Voor de nieuwe speeltuin hadden we ontwerpster Suzanne van Ginneken gevraagd. Zij is een specialist in natuurspeeltuinen. In de zomer van 2019 nodigden we ouders uit de buurt en hun kinderen uit voor een inloop-middag. Ze konden meedenken en meetekenen aan een prachtige nieuwe speeltuinontwerp. Een heleboel leuke ideeën van de kinderen kwamen in een voorlopig ontwerp te staan. De gemeente keurde die in december 2019 goed als basisplan.

Pluspakket

Naast het gemeentelijk basisplan wilden we er nog een extra schepje bovenop doen. We wilden ook een pluspakket maar daar was geld voor nodig.

Met het pluspakket wilden we meer natuurlijke speelelementen bovenop het basisontwerp. Het pluspakket was ook nodig om speeltoestellen te vernieuwen die waren afgekeurd. Het piratenschip hadden we bijvoorbeeld tijdens het verbouwen moeten laten afbreken omdat het niet veilig genoeg meer was. Maar we kregen er geen nieuw toestel voor terug waar je met net zoveel fantasie op kon spelen.

Ook wilden we met het pluspakket meer mogelijkheden voor kinderen met beperkingen. Zo wilden we heel graag een invalidentoilet. En meer speelelementen voor rolstoelen. Daarvoor is echter geld nodig. Dit geld moet vanuit subsidies, fondsen en donaties komen.

Wat hebben we al bereikt?

Na meer dan een jaar lang non-stop fondsen te werven in 2020, hadden we genoeg geld voor een paar elementen uit het pluspakket. Deze konden we uitvoeren tijdens de grote verbouwing. We konden ze op tijd afmaken voor de heropening in juni 2021. Deze dingen uit het pluspakket waren een T-tunnel met extra tunnels, een ondergrondse hut, een modderkeuken, een met de hand gemaakte houten moddervarken en krokodil, een wateroversteek, een waterloop met pomp, een ondergrond voor het duikelrek en een huis-om-boom. 

Doneer voor het pluspakket

We hebben alleen nog niet genoeg geld om alle elementen uit het pluspakket te kunnen uitvoeren. Daarvoor hebben we meer hulp nodig van het publiek, fondsen en stichtingen. Doneer daarom gul via de groene knop onderaan deze pagina. Als je een bedrijf of organisatie bent en ons graag wilt steunen, stuur ons dan een e-mail via info@svdedoorbraak.nl om een donatiebestemming te bespreken.

Wenslijstje 

Hieronder is het lijstje van elementen uit het pluspakket die de nieuwe natuurspeeltuin nog nodig heeft.  Je kan ons hiermee helpen door geld te doneren of door met ons samen te werken:

♥ invalidentoilet
♥ meer dingen aanpassen voor kinderen met beperkingen
♥ extra speeltoestellen zoals een boomhut, wedstrijdvlotten, stuitergras, drijvende tuinen
♥ leerzame projecten bedenken en uitvoeren over dieren, planten en de natuur
♥ steun voor bestaande én nieuwe evenementen, zoals modderdag, Paaseieren zoeken, Sint Pannenkoek, Fields of Wonder en nog veel meer

 

Maak het pluspakket mogelijk. Steun ons via deze donatieknop!